Sommeren er over os, og det betyder, at flåterne for alvor er aktive. Både hunde og katte kan blive bidt og ramt af flåtbårne sygdomme. Agria Dyreforsikring fortæller dig, hvordan du genkender symptomerne og undgår sygdomme hos din firbenede ven.

Vejret er blevet varmere, og det betyder, at flåterne er vågnet fra deres vinterhi og begynder være meget aktive. Fælles for de bakterier, som flåterne bærer – f.eks borrelia og anaplasma – er, at det først er flere måneder efter biddet, at sygdommene viser sig. Også flåtbiddet i sig selv kan give problemer for dit kæledyr.
Mogens Brix, dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring, siger:
“Der findes flere receptfrie flåt-præparater til både hunde og katte. Det er dråber, sprays og halsbånd, der er mest almindelige, men man kan også få præparater på recept fx tabletter, som virker. Intet præparat er dog 100 procent effektivt, og alle præparater kan give bivirkninger.
Rådfør dig derfor med din dyrlæge om fordele og ulemper, og hvad der passer bedst til dit kæledyr.”
Samtidig advarer Mogens:
“Anvend aldrig et hundepræparat til din kat eller omvendt! Risikoen for en dødelig forgiftning er stor, hvis du kommer til at anvende et hundepræparat til din kat”.
Den bedste måde at undgå sygdomme, som er båret af flåter, er ved at minimere antallet af flåter på kæledyret og fjerne eventuelle flåter så hurtigt som muligt. Flåterne behøver kun at sidde ca. 48 timer på et dyr, inden sygdommen er overført, så jo før den fjernes jo bedre.
Symptomer på, dit kæledyr er blevet syg, er blandt andet sløvhed, manglende appetit, feber, halthed og usikker gang.
“I Danmark er det relativt sjældent med flåtbårne sygdomme på hunde og endnu mere usædvanligt hos katte,” siger Mogens. Men vi ser alligevel en del sager hvert år – og hvis symptomerne ikke opdages og lidelsen behandles i tide kan det få fatale følger for dit kæledyr!
Sådan fjerner du en flåt
Du kan bruge en spids pincet, flåttang eller speciallavet flåt ”brækjern” for at tage fat så langt nede på flåten som muligt. Og derefter drejer du flåten rundt nogle gange indtil den selv giver slip. Ingen vilde ryk og undgå at klemme om flåtens krop idet du derved øger risikoen for at overføre flåtens smitsomme sygdomme til dit kæledyr.
Glem alt om gamle tips om smør og olie. Hvis du prøver at kvæle flåten med smør eller olie, kan det øge risikoen for at overføre flåtens smitsomme sygdomme.
Husk også dig selv!
Der er mange flåter i skovbunden/græsset lige nu. Har du været ude og gå, er det en god ide at tjekker fødder/ben. Brug evt en fnugrulle når du kommer hjem!
Kontakt
Direktør Sonja Karaoglan er Agrias pressetalsperson i Danmark.
Hun kan kontaktes på 23 60 31 61 eller sonja.karaoglan@agria.dk.
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 125 år. De fleste medarbejdere er selv dyreejere og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel slanger, kaniner, ildere og papegøjer.